7 manj znanih dejstev o IQ testih

Vse od 19. stoletja dalje se IQ testi uporabljajo kot primarni način za merjenje akademskih sposobnosti posameznikov. Čeprav so njihova natančnost in zanesljivost deležni kritik od samega začetka, še vedno ostajajo najpogosteje uporabljen način merjenja mentalnih sposobnosti.

Čeprav si želimo, da inteligenčni količnik nebi botroval našemu uspehu v življenju, le temu ni tako. Morda ne vpliva prav veliko na srečo v našem življenju, ima pa pri kariernem uspehu velik vpliv.

A vseeno inteligenčni količnik ni edini faktor, ki vpliva na naš uspeh. Vpliv ima še okolica, ekonomski status in genetika. Poglejmo si 7 dejstev o IQ testih, ki jih najverjetneje še ne poznate.

1. IQ test meri le nekatere intelektualne spretnosti

IQ testIq testi merijo predvsem matematične, analitične in prostorske sposobnosti, ne pa tudi kreativne, umetniške, vodstvene in čustvene sposobnosti, ki tudi določajo posameznikovo inteligenco.

Zato IQ testi niso najbolj primerni za testiranje posameznikove sposobnosti opravljanja nekaterih poklicev. Le ti bi morali biti prilagojeni posameznim poklicem.

2. Genetika tvori med 40 do 80% inteligenčnega količnika

Univerza Delaware je s svojo študijo ugotovila, da ima dednost izredno velik vpliv na vaš inteligenčni količnik. Vendar ima nanj vpliv tudi okolje, ki je pa lahko negativen ali pozitiven. Vendar je vpliv okolja skoraj zanemarljiv v primerjavi z dedovanjem.

3. Uživanje nezdrave hrane lahko povzroči nižji inteligenčni količnik

IQ otrociRaziskava objavljena v National post je pokazala, da imajo otroci, ki pred tretjim letom redno uživajo procesirano in nezdravo hrano, nižji inteligenčni količnik kot njihovi sovrstniki, ko dopolnijo osem let.

Otroci z bogato prehrano, polno vitaminov in mineralov so pokazali ravno obratne rezultate.

4. Posamezniki z nižjim inteligenčnim količnikom so bolj nagnjeni k samomoru

Čeprav je posredi veliko faktorjev, so švedski znanstveniki našli povezavo med nizkim inteligenčnim količnikom in nagnjenostjo k samomoru. Ljudje z nizkim inteligenčnim količnikom imajo slabšo sposobnost reševanja težav in zato se slabše znajdejo v stresnih in kriznih situacijah.

5. Inteligenca moških in žensk se razlikuje

Ženske moškiČeprav se višina moške in ženske inteligence praktično ne razlikuje, so testi pokazali, da se inteligenca obeh spolov vseeno nekoliko razlikuje.

Moški se praviloma bolje obnesejo pri prostorki predstavi, medtem ko ženske nekoliko bolj blestijo pri govornem razvoju in čustveni inteligenci.

To pojasni, zakaj se kakšen spol bolje znajde v kakšni industriji kot drugi.

6. Miselne igre ne pripomorejo izboljšanju inteligenčnega količnika

Raziskovalci so ugotovili, da popularne miselne igre lahko pripomorejo k izboljšanju spomina, pozornosti in večopravilnosti. Ne pripomorejo pa višji inteligenci. Vendar boste z miselnimi igrami vseeno razgibali vaše možgane in bodo dlje časa aktivni.

7. Inteligenčni količnik se z leti spreminja

IQ s starostjoIQ testi so pokazali, da se inteligenčni količnik skozi leta nekoliko spreminja. Inteligenčni količnik s katerim ste se rodili ne bo enak tistemu v vaši starosti.

IQ testi so tudi pokazali, da lahko inteligenčni količnik med vašim desetim in dvajsetim letom pade tudi do 15 točk, čeprav boste delovali veliko bolj inteligentni in sposobni.

© 2015 - 2019 IQ Test | Varovanje zasebnosti